CategoriesKlimatske naprave

Strešna klima je najučinkovitejši način hlajenja počitniškega vozila

Vročinski val in preživljanje počitnic v avtodomu/prikolici zagotovo ni najbolj idealna kombinacija za prijeten dopust. Pri premagovanju tovrstnih težav vam lahko hitro in učinkovito pomaga dodatno nameščena strešna klima za vozila. Njena izjemno hitra sposobnost ohlajanja od vročine razbeljenih vozil pa je že marsikateremu popotniku prihranilo veliko skrbi in slabe volje. Vabimo vas, da si preberite nadaljevanje tega članka, kjer boste izvedeli, zakaj se investicija v strešno klimo zares izplača in kako potekata montaža ter delovanje strešne klime za vozila.

Zakaj bi investirali v strešno klimo za svoje počitniško vozilo?

Uporaba motorne klimatske naprave v avtodomu je mogoča za čas delovanja motorja, nekoliko drugače pa je seveda pri uporabi počitniške prikolice. V tem primeru uživanje v ohlajenem prostoru ni mogoče, saj avto in prikolica nista med seboj povezana. Slaba stran motorne klimatske naprave v avtodomu pa je tudi ta, da je za hlajenje ne moramo uporabljati kar ves čas počitnikovanja. Pogosto so takšne motorne klime slabo vzdrževane ali pa ne delajo dovolj močno, da bi ustrezno shladile celoten prostor avtodoma. Problem neznosne vročine v vašem počitniškem vozilu lahko v tem primeru reši le strešna klima. Investicija vanjo se vam bo iz finančnega vidika izplačala v primeru, da se na počitnice odpravljate večkrat letno oziroma da je to bolj ali manj vaš edini način potovanja. Strešna klima bo poskrbela, da se tako med vožnjo kot v času postankov vaše vozilo ne bo spremenilo v neželeno vročo savno, polno slabovoljnih potnikov.

Kako se dodatno strešno klimo montira na vozilo?

Večina strešnih klim se, kot že ime samo pove, montira na streho počitniškega vozila. Prav zaradi posebej oblikovane aerodinamične oblike pa se razlike v vožnji z njo praktično ne bo opazilo. Namestitev je odvisna od posameznega vozila, največkrat pa se poslužujejo montaže na že obstoječo odprtino za okno. V primeru, da te nimate, lahko strokovnjaki za montažo to dodatno izrežejo. Strešna klima je tako lahko nameščena na prav vsakem počitniškem vozilu brez kakršnih koli izjem.

Kako strešna klima deluje?

Strešna klima se v praksi lahko uporablja po osnovnih nastavitvah v priloženih navodilih. Ta vrsta klim se prižiga na zelo enostaven način, največkrat kar preko daljinskih ukazov upravljalnika ali nameščene fiksne krmilne enote. Strešna klima v večini avtodomov in prikolic pa ima poleg osnovnih funkcij delovanja nameščene še dodatne komponente kot so: uravnavanje jakosti delovanja, programsko časovno določanje hlajenja, ipd. V največ primerih pogon in pihalnik delujeta na elektriko. V primeru nakupa novejših modelov se zaradi ekološkega vidika porabe elektrike ter seveda finančnega aspekta omogoča tudi zelo enakomerno nočno hlajenje brez večjih energetskih stroškov. Vsekakor naj vas ne skrbi, da bi zaradi daljšega vklopa klimatske naprave izpraznili akumulator, saj sistem deluje samozadostno.

Strešna klima je nujno potrebna za mlade družine

Večina staršev se lahko strinja, da primerno ohlajeno vozilo lahko še posebej pri daljših vožnjah izredno pozitivno vpliva na vzdušje med vožnjo. Še posebej pri manjših dojenčkih pa je uravnavanje primerne temperature in vlage pomembno tudi v času njihovega dnevnega počitka in nočnih urah. Klima, ki jo boste dodatno montirali na streho, bo celotni družini omogočila kakovosten spanec praktično kjerkoli in kadarkoli.  S pomočjo takšne klime boste lahko svojo prikolico ali avtodom uporabljali tudi v najbolj vročih delih dneva in v vedno bolj pogosti nevzdržni vlagi. Pri tem pa vas ne bo potrebno skrbeti, da bi se ta pregrela ali porabila preveč električne energije.

Takšna klima bo vedno lahko omogočila, da se boste s svojimi najbližjimi v počitniškem vozilu počutili prijetno in sproščeno.

5/5 - (1 vote)