CategoriesAvtodomi

Registracija avtodoma – kako jo opraviti?

registracija avtodoma

Lastništvo jeklenega konjička v katerikoli obliki zahteva redne finančne vložke tako za vzdrževanje vozila kot tudi stroške, povezane s skladnostjo vozila za vključitev v promet. Med vsakoletne stroške lastnika avtodoma sodi tudi registracija avtodoma, ki jo lahko, če je vozilo skladno z zahtevami, enostavno opravite sami.

Kaj so avtodomi?

Avtodom za mnoge lastnike predstavlja pravi dom na kolesih.  Gre za samostojna vozila, ki hkrati zagotavljajo transport od točke A do točke B ter prostor za bivanje. Velikost vozila, njegova oprema ter možnosti uporabe vplivajo na končno ceno vozila, posredno pa tudi na stroške vzdrzevanje ter registracije vozila.

Priljubljenost avtodomov se v zadnjih desetletjih nenehno povečuje – njihova uporaba namreč omogoča enostavno dostopnost do želenih lokacij ter prilagajanje željam uporabnika. Slabo vreme, prevelika gneča na plaži, motna voda na določeni dopustniški destinaciji in podobne težave z avtodomom to niso več – enostavno se odpravite na pot in poiščite novo mesto za namestitev.

Registracija avtodoma in njen potek

Postopek registracije vozil določata Zakon o motornih vozilih ter Pravilnik o registraciji motornih in priklopnih vozil. Zakon avtodome uvršča v skupino tako imenovanih bivalnih vozil, to je motornih vozil, ki imajo posebno nadgradnjo in stalno opremo ter zagotavljajo prevoz ter prebivanje oseb. Zakon določa tehnične zahteve, ki so povezane z varnostjo, zavarovanjem življenja ter zdravja ljudi, varstva okolja ter določa druge zahteve, ki jih mora izpolnjevati vozilo.

Postopki za ugotavljanjem skladnosti izpolnjevanja pogojev

Skladnost vašega vozila s pogoji, ki so določeni v Zakonu o motornih vozilih preverja pooblaščeni izvajalec tehničnih storitev ter homologacijski organ. Postopki vključujejo preverjanje homologacije vozila, njegovih delov ter zaščitnih naprav, odobritev neoriginalnih ter nehomologiranih delov, posamične odobritve vozil po zahtevah, preglede vozil po zahtevah, identifikacijo vozila ter oceno tehničnega stanja vozila.

Vsaka oseba lahko avtodom kupi v Sloveniji,  v drugi državi članici Evropske unije ali zunaj nje. Pri tem mora biti vsako (uvoženo) vozilo skladno z zahtevami naše zakonodaje.  To zagotavlja homologacija, za katero mora pri uvozu iz tujine poskrbeti lastnik (ali izvajalec, ki ga za ta namen najame lastnik vozila). V postopku homologacije homologacijski organ (imenuje in nadzoruje ga ministrstvo) ugotovi ali je vozilo skladno z zahtevami ter mu (ali pa tudi ne) podeli certifikat o homologaciji. Ta je osnova za registracijo avtodoma oziroma vozila ter kasneje možnost podaljševanja prometnega dovoljenja.

Kako poteka registracija avtodoma?

Vsako vozilo se lahko v promet vključi le ob izpolnjevanju pogojev, v nasprotnem primeru zakon določa kazni. Vsaka registracija vozila, tudi registracija avtodoma, zagotavlja vpis podatkov o registrski označbe ter vse podatke o vozilu ter njegovem lastniku v skupno evidenco registriranih vozil.

Prvi postopek registracije vključuje podajanje vloge za registracijo vozila, dokazilo o izvoru vozila oziroma njegovih delov, potrdilo o skladnosti oziroma soglasje k registraciji vozila, dokazilo o sklenjenem zavarovanju avtomobilske odgovornosti, dokazilo o poravnani letni dajatvi za uporabo vozila v prometu (krajše in pogovorno cestnina) ter potrdilo o tehnični brezhibnosti vozila, ki ga pridobite na tehničnem pregledu vozila. V praksi lahko skoraj vse korake registracije vozila opravite pri izvajalcih tehničnih pregledov, kar postopek registracije vozila poenostavi in pospeši.

Postopek podaljšanja registracije avtodoma je krajši in zahteva dokazilo o tehnični brezhibnosti vozila, dokazilo o ujemanju vozila s homologacijskimi podatki ter od poteka veljavnosti prometnega dovoljenja ni minilo več kot 30 dni. V nasprotnem primeru je potrebno skladno z zakonom najprej opraviti odjavo vozila, ki ji sledi ponovna prijava vozila v promet.

Dokazovanje registracije avtodoma

Skladnost zahtev vašega vozila dokazujete v postopku registracije vozila, v prometu pa je registracija avtodoma povezana z izdanim prometnim dovoljenjem ter pripadajočimi registrskimi tablicami. Registracija avtodoma se izda za časovno obdobje sklenjenega zavarovanja avtomobilske odgovornosti ter plačane dajatve uporabo vozila v cestnem prometu (običajno eno leto, lahko tudi manj).

5/5 - (1 vote)