CategoriesAvtodomi

Koliko goriva porabi avtodom?

avtodom gorivo

Pustolovci in tudi tisti, željni posebnih počitnic, ki jih lahko doživite samo z avtodomom, ste letos že zagotovo prišli na svoj račun in se odpravili na krajše ali daljše počitnice po Sloveniji ali tujini. Ta hiša na štirih kolesih je vedno bolj priljubljena in zaželena tako med mladimi, družinami kot tudi seniorji. Da pa so lahko počitnice res brezskrbne, pa je dobro, da preračunate vse stroške, ki jih kupljen ali najet avtodom prinese.

Da bo vožnja šla, kot po maslu se pred odhodom osredotočite na potrebe, ki jih zahteva avtodom, gorivo, ki ga porabi in ostale stvari, ki so potrebne za varno delovanje in kampiranje. Mi pa vam danes predstavimo in svetujemo, kako lahko prihrani avtodom gorivo, da boste lahko obiskali čim več zanimivih krajev brez, da bi se obremenjevali, koliko je njegova poraba in kje najti najbližjo črpalko.

Kaj vse vpliva na porabo goriva?

Če ste si tako imenovano hiško na kolesih izposodili prvič, vedite, da je vprašanje, koliko bo avtodom gorivo dejansko porabil, zelo odvisno od naslednjih dejavnikov:

  • vašega načina vožnje,
  • menjavanje prestav,
  • velikosti vozila,
  • skupne teže,
  • prižgana klimatska naprava,
  • cestne in vremenske razmere.

Svetujemo vam torej mirno in ne prehitro vožnjo, saj zaradi zračnega upora ter svoje mase, ob hitri vožnji, brez težav doseže tudi porabo, od 11 do 14 + litrov na 100 kilometrov.

Kako lahko prihrani avtodom, gorivo?

Da boste med svojim potovanjem prihranili in namesto za bencinske črpalke, svoj čas usmerili v oglede, skrite kotičke in odmaknjene lepote sveta, poskusite svoje potovanje usmeriti tako, da ste čim več časa izven avtodoma in raziskujete. Še kako ga boste veseli ob vrnitvi, da se lahko mirno ohladite, spijete priljubljeno pijačo in si skuhate raznoliko kosilo.

Po počitku ali spiti kavici, že lahko nadaljujete pot na drug lep kotiček ali pa se tukaj ustalite in preživite noč. Poskusite namesto avtoceste izbrati regionalne ceste, saj boste tako zraven videnih lepot narave, ljudi, živali in stavb, prav tako prihranili gorivo.

Kadar se pomikate iz kraja v kraj ali v drugo mesto/ državo, pojdite strpno, brez hitenja in visokih obratov, saj boste s tem »oropali« svoj avtodom, gorivo ter tvegali slabo počutje ostalih udeležencev.

Pomeni večji avtodom, gorivo na zaloge?

Odgovor na to je pravzaprav preprost, saj veličina ne igra pretirane razlike, s katero troši avtodom gorivo. Je res, da za velike in daljše avtodome velja, da imajo dolg previs za zadnjimi kolesi, zato je predvsem treba upoštevati zavorno pot. Lahko se namreč pripeti, da vas zaradi torzijskega zvijanja, hiter in sunkovit gib pri višjih hitrostih, stane ravnotežja in izgubite kontrolo.

Pomislite, da kljub temu da vam je dovoljena enaka hitrost kot osebnim vozilom, le-ta ni priporočljiva, saj terja daljši čas ustavljanja in seveda tudi večjo porabo. Enako je na klancih navzdol, saj vsa masa sedaj pritiska na sprednji del in so zavore, pri visoki hitrosti, pretirano obremenjene. Svetujemo vam, da vozite previdno in počasi ter tako prihranite marsikatero preglavico, ki jo terja avtodom. Gorivo bo tako dlje ostalo in vam bo tako zagotovljeno daljše »lumpanje« po želenih lokacijah.

Kadar se odločate za počitnice z avtodomom, prej povprašajte o vseh potrebnih napotkih, ki so pomembni za tak način dopustovanja. Če ga boste najeli prvič, vam svetujemo celoten posvet s svojimi strokovnjaki, ki vam razložijo delovanje in vas tudi iskreno opozorijo na morebitne izzive, med vožnjo. Je pa tudi pred nakupom dobro, da si ga vsaj nekajkrat izposodite in skusite različne cilje oz. lokacije, ter vidite, ali je tak način, bolje rečeno, lajf style, primeren za vas.

Začnite svojo potovalno izkušnjo s kakovostnimi vozili, za vsak okus!

5/5 - (1 vote)