CategoriesKamp prikolice Klimatske naprave

Klima za prikolico

klima za prikolico

Počitniška prikolica je odličen način za odkrivanje novih kotičkov. Vendar pa lahko nelagodje zaradi vročine pokvari še tako dober dopust. Enostaven način, kako se znebiti vročine in uživati v prijetnih temperaturah, je klima za prikolico. Za klimo se odločajo lastniki majhnih in velikih počitniških prikolic pa tudi avtodomov. Ne le za lažje prenašanje vročine in vlage podnevi, s klimo boste brez zbujanja spali tudi ponoči. V nadaljevanju si preberite, zakaj se investicija v klimo še posebej izplača in kako vam bo omogočila udoben dopust.

Klima je pomemben del opreme za prikolice

Glavna naloga klime je, da ohladi prostor in uravnava temperaturo. Počitniška prikolica je lahko še posebej izpostavljena soncu, kar pomeni, da se lahko hitro tudi segreje. Čeprav je večina počitniških prikolic bele barve, ki naj bi odbijala sončno svetlobo, to žal ne pomaga pri poletni vlagi in vročini, ki  prideta v prikolico in povzročata slabo voljo tudi, če prikolica stoji v senci.

Počitniška prikolica je v primerjavi z avtodomom še toliko bolj podvržena visokim temperaturam, saj avtodom rešuje motorna klimatska naprava, ki vsaj za čas vožnje ohlaja prostor. Čeprav deluje samo, ko je vozilo prižgano, je to še vedno prednost, ki je v počitniških prikolicah ni. Za ohlajanje počitniške prikolice obstajajo različni triki, zagotovo pa je dodatna klima za prikolico eden najbolj preprostih in učinkovitih načinov, da v prikolici uravnavate in ohlajate temperaturo.

Klima za prikolico je na voljo v različnih vrstah. Največkrat se omenjata prenosna in strešna klima, med katerima se vse več ljudi odloča za slednjo, saj je skoraj neopazna in načeloma tišja od prenosnih.

Kje se nahaja klima za prikolico?

Glede na vrsto klime je tudi njena namestitev drugačna. Vsak uporabnik počitniške prikolice za svoje potrebe potrebuje drugačno klimo, ki se namesti na druge dele prikolice. Prenosna klima za prikolico je, kot že namiguje ime, prenosna. Prednost take klime je, da jo lahko zaradi majhnih dimenzij prenašate glede na potrebe in želje. Pojavi pa se lahko problem, ker mora stati v bližini okna in je lahko v napoto, saj zavzema prostor, ki bi bil sicer namenjen gibanju.

Strešna klima za prikolico se namesti na streho. Novejše prikolice načeloma že imajo odprtino, kamor se klima namesti, v nasprotnem primeru pa strokovnjak odprtino dodatno izreže. Strešna klima ne zavzema dodatnega prostora, njena višina pa je minimalna in ne moti gibanja. Klimo se namesti na sredini prikolice in uspešno hladi celoten prostor tako, da je najbolj idealno za vse potnike.

Pred nakupom klime za prikolico

Ko se odločate za nakup klime za vašo prikolico, morate biti pozorni na nekaj podrobnosti, ki vam bodo olajšale nakup. Za začetek morate vedeti, kakšna je dolžina vaše prikolice. Klimatske naprave so namreč izdelane za določeno velikost prikolic. Za večje prikolice imajo klimatske naprave večjo moč in v primeru, da je prikolica manjša, bo klima brez potrebe porabljala energijo, stroški pa bodo višji. Pri klimi z premajhno močjo pa klimatiziran zrak ne bo dosegel vseh kotičkov prikolice in delovanje ne bo takšno, kot bi moralo biti.

Nato se morate odločiti, kakšna klima za prikolico vam najbolj odgovarja. Izbirate lahko med različnimi vrstami, ki imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti. Lastniki novejših prikolic se generalno odločajo za strešne klime, ki zavzamejo najmanj prostora in niso v napoto, imajo pa tudi največ funkcij.

Seveda morate biti pozorni tudi na to, da je upravljanje klime čim lažje. Nekatere klimatske naprave imajo za upravljanje še vedno le ročno nastavljanje, kar lahko postane zoprno. Velika večina pa ima za upravljanje priložen daljinski upravljalnik, s katerim nastavite moč pihanja zraka. Strešne klime imajo tudi možnost nastavitve temperature, ki jo lahko nastavite s pomočjo daljinca. Modeli se razlikujejo tudi glede na nastavitve samih smeri ter jakosti pretoka zraka in nenazadnje še v sami glasnosti delovanja. Tiha klima za prikolico, ki je ne opazite, bo namreč močno pripomogla k umirjenim in prijetnim počitnicam.

5/5 - (1 vote)