CategoriesAvtodomi

Kje vse lahko prespite z avtodomom

Potovanje z avtodomom ali po domače kar ‘avtodomarstvo’ v zadnjih letih doživlja pravi razcvet. Slednjega lahko pripišemo predvsem udobju in funkcionalnosti, ki ju sodobni avtodomi premorejo, in seveda neverjetni svobodi, ki jo ta oblika potovanja nudi. Če ste se tudi vi pred kratkim odločili za potovanje s tem priljubljenim počitniškim prevoznim sredstvom, se vam verjetno poraja kar nekaj povsem pričakovanih vprašanj. Eno od teh je tudi spanje v avtodomu.

Kako udobno boste spali v samem počitniškem vozilu, je seveda odvisno od velikosti in kvalitete izbranega modela. V prvi vrsti vam svetujemo, da vam pri izbiri avtodoma pomaga poznavalec, pri tem pa seveda upoštevate število vaših družinskih članov in vaših potreb – nekateri si pač želijo več prostora, spet drugi manj. V današnjem prispevku pa vam bomo predstavili nekaj idej in nasvetov, kje vse lahko prespite z avtodomom, ko se odpravite na vaše prvo (ali pa tudi stoto) potovanje.

Najboljša rešitev – kamp

Predvsem za začetnike je kamp najboljša in najhitrejša rešitev, ko pride na vrsto spanje v avtodomu. Glede na razmah te vrste počitniških potovanj vam lahko brez slabe vesti zatrdimo, da se je v številnih državah situacija s številom odlično urejenih kampov precej izboljšala. Le v Sloveniji imamo danes že preko 100 kampov, ki svojim obiskovalcem ponujajo prav vse za udobno bivanje – vodo, elektriko in vso potrebno infrastrukturo (trgovine, možnosti za rekreacijo, urejene plaže …).

Seveda pa so nekateri kampi relativno dragi, kar sovpada z višanjem cen energetskih dobrin. Ti pa so pogosto tudi, vsaj v času vrhunca sezone, polno zasedeni. V njih namreč ljudje redko bivajo le en dan, ampak si kamp privoščijo za nekajdnevni užitek – imeti vse na dosegu roke seveda prinaša svoje prednosti. Zato vam svetujemo, da si svoje mesto v kampu nekoliko prej rezervirajte. Odlična alternativa za popotnike, ki želijo le prenočiti obdani s civilizacijo, so tudi parkirišča pred vhodom v kamp. Ta so namreč vedno pogosteje opremljena tudi z elektriko in vodo.   

Spanje v avtodomu izven kampa

Ljudje, ki potujejo z avtodomom, se največkrat ustavljajo in prenočujejo na posebej urejenih in opremljenih postajališčih za avtodome ali camper stop lokacijah. Te vam omogočajo priklop na elektriko in vodo, možen pa je tudi izpust odpadne vode in kasete s fekalijami. Pomembno je poudariti tudi dejstvo, da so postajališča namenjena le kratkemu bivanju, ki je najpogosteje omejen na 48 ali 72 ur. Tu je dovoljeno le spanje v avtodomu, ne pa tudi kampiranje. To pomeni, da se avtodom lahko parkira na označenih mestih, ni pa dovoljena postavitev tende in ostale kamping opreme, kot so mize, stoli, ležalniki in žari.

Situacija s camper stop lokacijami se med posameznimi državami razlikuje, zato vam pred začetkom potovanja svetujemo, da si naložite eno izmed specializiranih spletnih in mobilnih aplikacij, ki vam bodo prihranile veliko časa in dragocenih živcev.

Poskrbite za svojo varnost

Zavedati se morate, da spanje v avtodomu zahteva tudi nekaj previdnosti. Vsem lastnikom in tistim, ki potujete z izposojenim počitniškim vozilom, zato priporočamo uporabo urejenih camper stop postajališč ali kampov, ki so primerno zavarovani. Izogibajte se parkiranja na odročnih cestah in zapuščenih parkiriščih. S tem namreč ne boste kaj dosti pridobili, kvečjemu lahko veliko izgubili. Ne le, da je slednje v večini držav prepovedano, pogosto so na delu tudi tatovi, ki točno vedo, da imate na potovanju z avtodomom s seboj tudi več denarja, osebne dokumente, kreditne kartice in dragocenejše stvari, kot so kolesa, fotoaparati in ostala dodatna oprema. Poznamo številne primere vlomov v avtodome, zato se primerno zaščitite.

Ne kampirajte ‘na črno’

Poudarimo pa naj tudi, da je spanje v avtodomu na za to neurejenih mestih v večini držav prepovedano in se kaznuje z denarno kaznijo. Še toliko bolj pa se izogibajte kampiranja v naravi, ki je lahko sploh v poletnih mesecih zaradi možnosti požarov tudi nevarno. Svoje potovanje zato skrbno načrtujte in se tako izognite morebitnim nevšečnostim. Za konec pa naj vam zaželimo le še srečo na vaši avtodomarski poti. Zagotovo jo boste vzljubili, tako kot smo mi svojo.

5/5 - (1 vote)