CategoriesAvtodomi

Bivanje v avtodomu pozimi

avtodomi pozimi

Za bivanje v avtodomu pozimi morate upoštevati nekaj stvari. Za bivanje v avtodomu pozimi morate predvsem poskrbeti, da bo vaš avtodom ustrezno izoliran. To pomeni, da poskrbite, da v stenah ali stropu ne bo razpok in da bodo vsa okna ustrezno zatesnjena, da bo bivanje v avtodomu pozimi bolj prijetno. V mislih morate imeti tudi to, da morate za bivanje v avtodomu pozimi biti še posebej pozorni na to, da bo vaš avtodom topel in suh. To pomeni, da se morate izogibati nabiranju vlage, tako da občasno odprete okna in po potrebi uporabite razvlaževalnik zraka. Pomembno je tudi, da skrbno spremljate temperaturo v avtodomu, saj lahko hud mraz povzroči težave z vodovodno napeljavo. Poskrbeti morate tudi za zadostne zaloge hrane in pijače. To pomeni, da se založite z nepokvarljivimi izdelki, kot so konzervirana hrana in ustekleničena voda. Dobro je imeti pri roki tudi nekaj prigrizkov za primer, če vas ponoči zagrabi lakota! Pomembno je, da ste pripravljeni na nujne primere. To pomeni, da morate imeti dobro založen komplet prve pomoči in se prepričati, da ga znate uporabljati.

Priprave avtodoma na zimsko sezono

Čiščenje zunanjosti avtodoma je še posebej pomembno, ko gre za bivanje v avtodomu pozimi, da preprečite poškodbe zaradi soli, vlage in mraza. Morebitne rjaste pike sanirajte z zaščitnim premazom, da preprečite nadaljnje kvarjenje. Eden od najboljših načinov za zaščito podvozja vašega avtodoma, ko gre za bivanje v avtodomu pozimi, je njegovo redno pranje. S tem boste odstranili vse korozivne sestavine, ki bi lahko poškodovale kovino in povzročile rjavenje. Pri pranju uporabljajte blago milo in toplo vodo, po pranju pa ga temeljito sperite. Za tesnila, tudi na oknih, lahko uporabite premaz na osnovi silikona. S tem boste ustvarili vodoodporno pregrado, ki bo preprečevala dostop vlage. Preprosto nanesite tanek sloj premaza in ga nato zgladite s prstom.

Pred uporabo vrat ali okna počakajte, da se popolnoma posuši. Če na tesnilih oken avtodomov ne uporabimo silikonskega premaza, se lahko okna zalepijo, ko zunaj postane hladno. Primerne zimske gume, snežne verige in lopata so obvezna oprema vsakega voznika, ki želi biti pripravljen na zimsko vreme. Preverimo tudi stanje tekočin, zlasti sredstva proti zmrzovanju v hladilni tekočini hladilnika motorja in sredstva za čiščenje vetrobranskega stekla, ki je prilagojeno zimskim temperaturam. Pri vožnji z avtodomom ne smete pozabiti, da je zaradi teže in velikosti vozila težje manevrirati na slabih cestnih površinah. Zato je pomembno, da vozite defenzivno in vedno ohranjate varno razdaljo do drugih vozil.

Poleg tega se vedno zavedajte okolice in bodite pripravljeni ustaviti ali se po potrebi izogniti. Poskrbite tudi za servis vašega vozila in preverite, ali je raven motornega olja ustrezna. Prav tako je treba preveriti tlak v pnevmatikah ter akumulator in zavore. Zimsko vreme je lahko za vse te komponente zahtevno, zato je pomembno, da se prepričate, da so vse v dobrem stanju. Pri uporabi avtodoma pozimi ne smete pozabiti tudi na to, da pred odhodom odmrznete vsa okna. To vam bo omogočilo dobro vidljivost in preprečilo nabiranje ledu na oknih, ki je lahko nevaren med vožnjo.

Najbolj pomembno za bivanje v avtodomu pozimi je ustrezno ogrevanje

Nekaj stvari lahko storite za to, da bo v vašem avtodomu pozimi prijetno toplo. Najprej poskrbite za izolacijo. Ta bo pomagala zadržati toploto in mraz zunaj. Prav tako lahko investirate v kakovosten grelnik. Dober grelnik ne bo le poskrbel za to, da bo vaš avtodom topel, ampak bo tudi pomagal pri sušenju zraka, kar lahko pomaga pri preprečevanju kondenzacije. Avtodom lahko ogrevate na različne načine. Najpogostejši način je uporaba plinskega ogrevanja. Nekateri avtodomi imajo tudi električno ogrevanje, ki se lahko uporablja ob priključitvi na električno omrežje.

V povprečju 10-kilogramska plinska jeklenka zadostuje za ogrevanje avtodoma za dva do štiri dni, seveda sorazmerno s tem, kako premraženi so potniki in kakšna je zunanja temperatura; ta poraba vključuje tudi ogrevanje vode, kuhanje in delovanje hladilnika. Če za ogrevanje s plinom pozimi uporabljate mešanico propana in butana namesto propana, ste morda v slabšem položaju. Mešanica propana in butana je pri temperaturah pod 10 stopinj Celzija manj plinasta. Če pa nameravate avtodom uporabljati v zelo mrzlem vremenu ali dlje časa, boste morda morali razmisliti o investiciji v večjo jeklenko. Na koncu poskrbite za pravilno prezračevanje avtodoma. Zaradi slabega prezračevanja lahko nastane zastarel in vlažen zrak, zaradi katerega je v avtodomu zelo neprijetno. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko zagotovite, da bo bivanje v avtodomu pozimi udobnejše in prijetnejše.

5/5 - (1 vote)